tirsdag, mai 23, 2006

Skrot?

I det siste har jeg filosofert litt over ordet "skrot". Hvis du lurer på hvorfor må du nesten spørre meg, for jeg gidder ikke forklare det akkurat nå. Eller så bare kommer jeg ikke på noen forklaring. Velg selv.

Uansett, hva er det med dette ordet som er så fascinerende? En definisjon kan bli vanskelig, men jeg tror jeg har en eller annen form for forklaring. Skrot er som kjent noe ubrukelig. Søppel, vil noen si. Og, ja, der er vi kanskje ikke så langt unna. Skrot er en form for søppel. Men er alt søppel skrot? NEI, vil jeg si der. Jeg vil gå så langt som å påstå at skrot er en gjenstand som ikke virker. Altså en bruksgjenstand som har vært til nytte tidligere, men som ikke lenger gjør det den skal gjøre. Som f.eks. en vaskemaskin som har sluttet å sentrifugere. DET er skrot.

Men hvorfor er ikke alt søppel skrot? Heller her er det ikke lett å komme med noe svar. Det første jeg kan komme på er at det bare ikke funker i hodet mitt. Et papirlommetørkle (kall det gjerne Kleenex, uten at jeg skal reklamere for det) som er neddynket i snørr er helt klart søppel. Men er det skrot? NEI, vil jeg nok en gang si. Aner ikke hvorfor. Ordet "skrot" klinger bare ikke i hodet mitt når jeg ser et brukt papirlommetørkle. Kanskje det har noe med det mekaniske aspektet å gjøre. En totalvraket bil er helt klart skrot (selv om vrak er et like godt ord her, men det blir en annen diskusjon). En brukt kondom? Et råttent bananskall? Istykkerrevet gavepapir? Det klinger ikke skrot av det i mine ører ihvertfall. La oss høre hva bokmålsorboka sier:

søppel
søppel søpla el. -en el. -et (besl med *sope)
1
bøss, rusk; (husholdnings)avfall kjøre, tømme s-
2
skrap, skitt, filmen er bare s-skrot
skrot -et (fra ty. 'snitt, avskåret stykke', av scroten 'skjære av, i stykker')
1
avfall, skrap, rask / adj: det var s- skitt, ille
2
en mynts bruttovekt, jf korn


Interessant. Det første som slår meg er ihvertfall at både skrot og søppel er synonymt med ordene "skrap" og "skitt". Men det kan jo bare støtte opp om min påstand om at skrot er en form for søppel. Det som er det mest interessante, derimot, er at skrot blir definert som avfall, mens søppel kalles en form for rusk eller bøss. Nå står det faktisk avfall etter søppel og da. Men hva ser vi i parentes? Husholdnings. Noe som forteller meg at koblingen mellom søppel og avfall er svært begrenset.

Så hva forteller det oss? Nemlig at skrot er søppel, men søppel er ikke nødvendigvis skrot. Søppel kan være skrap, men også ubetydelig rusk. Skrot, derimot (hey det rimte), er avfall av værste sort. Ting som irriterer oss fordi det ikke funker som det skal. Da mener jeg ikke abstrakte ting som nettsider og dataprogrammer. Men fullt ut konkrete ting som vaskemaskin og PC. Ta den, dere bedrevitere. For dere vet nemlig ikke bedre enn meg. INGEN vet bedre enn meg.PS!! Det er stor fare for at det finnes mennesker som vet bedre enn meg. Derfor bør alle mine tekster leses med stor varsomhet.

9 kommentarer:

Arild sa...

Veldig informativt!!

Bjørnar sa...

du er så vis, min gode venn!

totliii sa...

æg lær!

love yah!

Anonym sa...

Note accepted. Jeg leste med stor varsomhet (selv om du skreiv det NEDERST). Og finner meg selv enig i dine / ordbokas fedinisjoner. sjokkerende nok er vi enige i noe.
..

Wow!!
Men jeg holder en knapp på at det fins folk som vet bedre enn deg, ja. Hehe. Så hei og hå, hade ja!

Bjørnar sa...

Vart litt i tvil her.. Apropos "gamle dager". Under ka kategori vil du plassere vaskemaskine som aldri engong he begynt å sentrifugere?

Leiv Magnus sa...

Det kommer an på hvor gammel den er. Er det meningen at den skal ha sentrifuge-funksjon? Så lenge den fungerer som produsenten har hatt som intensjon vil jeg si at den virker. Eventuelt kan du jo plassere den i kategorien antikvitet.

Bjørnar sa...

Takk for oppklarande ord. E d forresten en post om døande Terrasse på gang snart eller? Med tanke på at d i gamle dage va svært få Terrasse som døde, i motsetning til dagens astronomi-samfunn.

Anonym sa...

å kor lenge he denne bloggen vore oppgåande?? Takk for at du he sagt ifrå!!!!! Trudde me va venna. dæ æ takkå.Hadde tenkt å gje deg en gave på sommer i sør, men nå vurdere eg å trekka den tebage.
Silje!: Koss he du greid å vikla deg inn her?
Klem Tone Underhaug

Hans Kristian sa...

Interessant! Bler imponerte øve alt du klare å skriva om! ser fram te neste innlegg ;-)