torsdag, juni 01, 2006

Selvamputering og andre greier

I Leiv Magnus' filosofiske hode foregår det mye om dagen. Blandt annet filosoferer jeg mye om ord som ved første øyekast betyr det samme, men som kanskje ikke gjør det allikevel ved andre og tredje øyekast. Men det ordet jeg konsentrerer meg om akkurat nå, kom jeg nettopp på. Nemlig: "øyekast".

Hvor i all verden kommer dette ordet fra? Hvem fant på at øyekast var et bra ord for å se på ting. Hvis man tenker nærmere over ordet øyekast, så består det av to deler: Substantivene øye og kast, begge intetkjønn. Ordet øye taler vel mye for seg selv. Men kast vil man vanligvis forbinde med aktiviteten (og verbet) å kaste. Den direkte betydningen av ordet vil altså være å kaste en eller annen form for et øye. Hvordan dette har blitt til betydningen raskt blikk er for meg helt uforståelig. Aktiviteten å kaste et øye virker jo helt grotesk. Hva slags øye er det man kaster? Er det sitt eget? Er det fra et dødt dyr? Er det av bibelsk opphav? I Matteus 5,29a står det: "Om ditt høyre øye lokker deg til fall, så riv det ut og kast det fra deg!" Dette er Jesu egne ord. Er opprinnelsen til dette ordet hentet fra folk som tok disse ordene bokstavelig? Er det teit av meg å stille flere spørsmål enn jeg gir svar? Jeg vet ikke. Men tanken er forskrekkelig.

Det gjelder for den saks skyld uttrykket å kaste et blikk. Hvordan kaster man et blikk? Et blikk er såvidt jeg vet en ganske abstrakt ting, som det ikke nytter å plukke opp dersom man ønsker å kaste det. Et øyekast er forsåvidt en fysisk mulighet. Men å kaste et blikk? Nei dette blir for meg helt uforståelig. Nei takke meg til språkbruk som faktisk forklarer hva man driver med.

En annen ting som irriterer meg litt er fotballkommentatorer som prøver å lage liv i boksen ved å fortelle hva spillerne sier til hverandre på banen. Hvordan vet de det? Er de virkelig så gode til å lese på lepper, eller har de superhørsel? Ikke vet jeg, men det virker som om Karl Petter Løken heller ville vært i dubbingstudio enn å prøve å lese tyske gloser av leppene til spillerne i Bundesliga. Eller kanskje ikke.

7 kommentarer:

Rolstad sa...

Hei Leiv.

Dette gav meg assosiasjoner til den naturfagtimen på ungdomskolen da vi disikerte (heter det disikere?)et kuøye. Vi kasta de ikke langt. Men de havna vel i en eller annen type søppelhaug til slutt, tror jeg. Så da kasta vi det jo til slutt. Men det er mange ord som er sånn egentlig. Vet ikke om det hjelper så mye å irritere seg over det. Men du kan jo finne på ord som passer bedre i stede. Da kan du jo kanskje bli kjent også...hvis du blir veldig flink til det, og finne opp veldig mange..

Jorann, eller var det Gunnar?

totliii sa...

lika greit å ikkje sjå på fopall egentligt.

Jamie Glisson doin' Asia sa...

nu life,
have you seen crash? you probably have, and have probably even written about it on this site, but you know me, too lazy to look. looking forward to wedding crashers this summer! be there or be square.

Thomas sa...

Hahah! Utrolig bra skrevet!
Venter i spenning på neste innlegg! ;)

Fartein sa...

det er et hardt tema leivma.
eg tror kansje ordet øyekast ble lite gjenomtenkt av grunnleggeren.

veldig bra innlegg, å det er en fryd å lese:)

Anonym sa...

Men er det ikke på tide med oppdatering nå? Lenge sida du har skrevet noe her.

Bjørnar sa...

Bydnte å tenke på en ting ej haure en gong når ej las her no. Monge entusiastiske ungdoma he vør ute på hare-, rype, elg- eller hjortejakt. Og alle digga ei heftig biljakt på lerret. Men ka me politijakt? ;)