fredag, mai 19, 2006

Gamle dager del II

I del 2 i denne serien av mine historiske kunnskaper skal vi enda lengre tilbake i tid enn sist. Kanskje til og med så langt som det første århundre, kanskje lengre. Hvem vet?

I gamle dager var det nemlig sykt trendy med forbud. Alt som var morro og livsforlengende fantes det ett eller annet forbud mot. Det være seg kamel-racing eller dans uten sandaler. Veldig mange sitter også med inntrykk av at homofili var forbudt i gamle dager. Det er feil. I gamle, gamle gammel-Hellas var det faktisk trendy å være homse (og da undergraver jeg totalt at de fleste faktisk bare hadde homofile sidesprang). Omtrent sånn som i Norge idag. Norge henger som vanlig litt etter på slike områder.

En annen ting folk tror alltid har vært forbudt er narkotika. Det er også feil. Se på de gamle, gamle vikingene i gammel-Norge. De spiste tre-retters fleinsoppmiddag for å ruse seg. Det funket sikkert det. Vikingene blir i tegneserier, som Asterix, fremstilit som gærne og lite smarte. Dersom de spiste fleinsopp er sikkert ikke Asterix så langt unna sannheten.

Men det som faktisk var forbudt, og her er vi inne på kjernen i denne artikkelen, var kvinner. Ikke det at de ikke hadde lov til å leve akkurat, for noen måtte jo føde barn og lage mat. Men kvinner som prøvde å være noe mer enn kvinner var faktisk helt forbudt. Også her har Norge vært klart på etterskudd, og er det fortsatt. I Norgeshistorien er det plenty med "sterke" kvinner". Spørsmålet da blir om det evt er et resultat av svake menn. Men nå skal vi ikke fokusere alt for mye på Norge. Vi tar isteden turen til gamle gammel-Hellas i det 1. århundre. Der reiste en kar ved navn Paulus rundt og fortalte om hvordan vi skal takle dette "kvinneproblemet". Men han nøyde seg ikke bare med å reise rundt. Han skrev også brev. Og ikke bare skrev han brev. Men han skrev så mange brev at han, alene, finansierte datidens postvesen. Og hvis jeg bare kan få sitere et par av hans mange brev:

1.kor 7 - "Kvinnen rår ikke over sin egen kropp, det gjør mannen"
1.kor 14 - "Som i alle de helliges menigheter skal kvinnene tie når menigheten samles."

Her ser vi den klareste tendensen til kvinneforbudet i gamle dager. Men dette skulle vise seg å sette betraktelige spor i kulturene som kom. I det kristne Europa fra middelalderen og til senmiddelalder fikk kvinner som drev med utenomhuslige aktiviteter et eget navn: Hekser. Disse ble brent. Idag er ikke dette lov.
Og kanskje er det like greit. Eller......?

18 kommentarer:

Anonym sa...

Vil bare sei gratulera me dagen (17.mai..) :-)
Fredrikke

Arild sa...

Endele!!! Endele enn så tar bladet ifrå monnen å seie d så adle vett!! Kvinnen er underlagt mannen.. enkelt å greit!! D e menn så ska styra.. ser bare kos d går når dame får makt.. rett vest... seie isje mar..

Bjørnar sa...

å poenget me denne teksten va?

Arild sa...

e dar noge poeng me blogg i d heila tatt??

Anonym sa...

Nei, Arild og Bjørnar. Det ER poeng med blogging, men denne posten stiller jeg meg litt skeptisk til. Jeg, helt subjektivt, tror at Gunther har lurt dere. Han skreiv dette på litt fleip, for å se hvem han kunne lure. Og dere beit tydeligvis på kroken. Han har plukka og limt litt, for ordens skyld, og ikke tatt med sammenhengen i tekstene. Og det er nr1 favoritt når undertrykkende forkynnere skal "understreke sitt poeng"; de bare kutter ut den halvparten som sier at de er likeverdige.

I Gammel-Hellas var det riktignok mange kvinner som snakka under møtet, ja, men hva kan du forvente;
Alle sammen blei stua sammen BAK et gjerde i et trangt rom mens mennene var på gudstjeneste, og kvinner seg imellom, samla på ET SÅ LITE STED....Det er jo ikke LITT rart engang at det blei bråk!!? Og de blir bedt om å tie, for mennene klarer ikke å følge med på talen med så mye kvinnepreik bak i rommet.

Igjen, med denne nye kunnskapen; Hva kan du forvente..?

Eller så er vår kjære gullfish over here litt forvirra selv, for han glemte/kutta ut et par vers;

I Herren er verken kvinnen noe uten mannen eller mannen noe uten kvinnen. For likesom kvinnen er av mannen, så er også mannen ved kvinnen. Men alt er av Gud. 1.Kor.11,11-12.

Tok bare på meg denne "byrden" å rettlede dere litt, brødre. Det er ikke så greit å være uopplyst. Og kjenner jeg Gunther rett (?), så regna han nesten med at jeg ville ta dette bokstavelig. Så jeg MÅTTE jo bare rydde opp.

Værsego' for hjelpa, Goldie!

Anonym sa...

Bare for å spinne litt videre, for dette var gøy!;

"Men det dåraktige i verden, det utvalgte Gud seg for å gjøre de vise til skamme. Og det som er svakt i verden, det utvalgte Gud for å gjøre det sterke til skamme."
(1.Kor.1,27 og les gjerne videre.)

Jeg kan ikke annet enn å sammenligne og tolke, når vi nå har disse fakta på bordet, at det "dåraktige" og "svake" er kvinnen, og det "vise" og "sterke" er mannen. Som blir gjort til skamme. Av en Gud som er over all forstand. Det går visst aldri av moten, dette her temaet.

Jeg kan godt stå for å være dåraktig og svak! Er vi ikke alle det til tider? Jeg er jaffall klar over det. Og kunnskap er jo, som kjent, en livsnødvendig kilde.

"Generations come and go, but nothing really changes."

(Og de som sier "burn" i dette samfunnet, kan godt føye til en "Hun burna seg selv!?")

Leiv Magnus sa...

Arild: Amen!

Bjørnar: Har jeg noen gang hatt noe poeng med noen ting jeg noen sinne har skrevet?

Someone's daughter: Det morsomme her er at du ikke er helt sikker. Du tror jeg fleiper, så derfor later du som at det er ditt utgangspunkt. Men samtidig er det noe inni deg som sier at jeg faktisk KAN mene dette. Derfor velger du å gi meg en leksjon (hahahaha) i bibelkunnskap. Dette er et av de mest kjente passasjene som har blitt brukt mot kvinner i menighetssammenheng. Selvfølgelig tar jeg det ut av sammenhengen. Og, JA, det er med fullt overlegg.

Bjørnar sa...

eg trur eg uttrykkte meg litt feil. d eg meinte å sei va: kæ va d som va den røe tråen i teksten, kæ va d du ville fram t, kæ va d du ville at me sko sitta igjen me itte dette?

D eg prøve å sei va at eg syns komposisjonen i teksten va særdeles rotete.

Leiv Magnus sa...

Bjørnar: NØØØØØØRD. Pisspreik trenger ingen komposisjon.

Anonym sa...

eg saie bare:"girls kick ass!"

Arild sa...

hehe.. løyen "diskusjon"..

Anonym sa...

Men det er ikke sikkert at BJØRNAR og ARILD visste det!! Så det var mest til dem jeg tenkte det.

In your face...

Men ja, jeg skal innrømme det; Dette var underholdende! Gøy å være tilbake i the good old days, som det så fint heter. You know, der dette temaet var moteriktig.. :p

GO ANNE!!! ;)

totliii sa...

du siterte ikkje et par brev vennen. barra ett brev. å ett e ikkje d sama så et par. tenk d!

Leiv Magnus sa...

Åååå. Så tøft å være pirkete da.

Hans Kristian sa...

haha..bomba at du skreiv om dette!Men d var jo interessant! :P
=)

Arild sa...

interessant å sant..

marit slyk sa...

Hmmm.. tenke bare; "merkelig at alle dåkke guttar e single.." eller isje?!

En ting sga du ha leiv magnus, du klare irritera en stein.

ja anne, girls kick ass!

have a nice life!

Cornelia sa...

Det du nevnte om homofili i gamle Hellas, endelig! Jeg visste at det var sant! Norsk læreren min og elevene i klassen lo av meg da jeg sa det at det var inn med forhold mellom i gamle Hellas! Takk! :) Forresten, hvor har du den onformasjonen fra?