fredag, mai 19, 2006

Gamle dager del II

I del 2 i denne serien av mine historiske kunnskaper skal vi enda lengre tilbake i tid enn sist. Kanskje til og med så langt som det første århundre, kanskje lengre. Hvem vet?

I gamle dager var det nemlig sykt trendy med forbud. Alt som var morro og livsforlengende fantes det ett eller annet forbud mot. Det være seg kamel-racing eller dans uten sandaler. Veldig mange sitter også med inntrykk av at homofili var forbudt i gamle dager. Det er feil. I gamle, gamle gammel-Hellas var det faktisk trendy å være homse (og da undergraver jeg totalt at de fleste faktisk bare hadde homofile sidesprang). Omtrent sånn som i Norge idag. Norge henger som vanlig litt etter på slike områder.

En annen ting folk tror alltid har vært forbudt er narkotika. Det er også feil. Se på de gamle, gamle vikingene i gammel-Norge. De spiste tre-retters fleinsoppmiddag for å ruse seg. Det funket sikkert det. Vikingene blir i tegneserier, som Asterix, fremstilit som gærne og lite smarte. Dersom de spiste fleinsopp er sikkert ikke Asterix så langt unna sannheten.

Men det som faktisk var forbudt, og her er vi inne på kjernen i denne artikkelen, var kvinner. Ikke det at de ikke hadde lov til å leve akkurat, for noen måtte jo føde barn og lage mat. Men kvinner som prøvde å være noe mer enn kvinner var faktisk helt forbudt. Også her har Norge vært klart på etterskudd, og er det fortsatt. I Norgeshistorien er det plenty med "sterke" kvinner". Spørsmålet da blir om det evt er et resultat av svake menn. Men nå skal vi ikke fokusere alt for mye på Norge. Vi tar isteden turen til gamle gammel-Hellas i det 1. århundre. Der reiste en kar ved navn Paulus rundt og fortalte om hvordan vi skal takle dette "kvinneproblemet". Men han nøyde seg ikke bare med å reise rundt. Han skrev også brev. Og ikke bare skrev han brev. Men han skrev så mange brev at han, alene, finansierte datidens postvesen. Og hvis jeg bare kan få sitere et par av hans mange brev:

1.kor 7 - "Kvinnen rår ikke over sin egen kropp, det gjør mannen"
1.kor 14 - "Som i alle de helliges menigheter skal kvinnene tie når menigheten samles."

Her ser vi den klareste tendensen til kvinneforbudet i gamle dager. Men dette skulle vise seg å sette betraktelige spor i kulturene som kom. I det kristne Europa fra middelalderen og til senmiddelalder fikk kvinner som drev med utenomhuslige aktiviteter et eget navn: Hekser. Disse ble brent. Idag er ikke dette lov.
Og kanskje er det like greit. Eller......?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Vil bare sei gratulera me dagen (17.mai..) :-)
Fredrikke

Arild sa...

Endele!!! Endele enn så tar bladet ifrå monnen å seie d så adle vett!! Kvinnen er underlagt mannen.. enkelt å greit!! D e menn så ska styra.. ser bare kos d går når dame får makt.. rett vest... seie isje mar..

Bjørnar sa...

å poenget me denne teksten va?

Arild sa...

e dar noge poeng me blogg i d heila tatt??

Leiv Magnus sa...

Arild: Amen!

Bjørnar: Har jeg noen gang hatt noe poeng med noen ting jeg noen sinne har skrevet?

Someone's daughter: Det morsomme her er at du ikke er helt sikker. Du tror jeg fleiper, så derfor later du som at det er ditt utgangspunkt. Men samtidig er det noe inni deg som sier at jeg faktisk KAN mene dette. Derfor velger du å gi meg en leksjon (hahahaha) i bibelkunnskap. Dette er et av de mest kjente passasjene som har blitt brukt mot kvinner i menighetssammenheng. Selvfølgelig tar jeg det ut av sammenhengen. Og, JA, det er med fullt overlegg.

Bjørnar sa...

eg trur eg uttrykkte meg litt feil. d eg meinte å sei va: kæ va d som va den røe tråen i teksten, kæ va d du ville fram t, kæ va d du ville at me sko sitta igjen me itte dette?

D eg prøve å sei va at eg syns komposisjonen i teksten va særdeles rotete.

Leiv Magnus sa...

Bjørnar: NØØØØØØRD. Pisspreik trenger ingen komposisjon.

Anonym sa...

eg saie bare:"girls kick ass!"

Arild sa...

hehe.. løyen "diskusjon"..

totliii sa...

du siterte ikkje et par brev vennen. barra ett brev. å ett e ikkje d sama så et par. tenk d!

Leiv Magnus sa...

Åååå. Så tøft å være pirkete da.

Hans Kristian sa...

haha..bomba at du skreiv om dette!Men d var jo interessant! :P
=)

Arild sa...

interessant å sant..

marit slyk sa...

Hmmm.. tenke bare; "merkelig at alle dåkke guttar e single.." eller isje?!

En ting sga du ha leiv magnus, du klare irritera en stein.

ja anne, girls kick ass!

have a nice life!

Cornelia sa...

Det du nevnte om homofili i gamle Hellas, endelig! Jeg visste at det var sant! Norsk læreren min og elevene i klassen lo av meg da jeg sa det at det var inn med forhold mellom i gamle Hellas! Takk! :) Forresten, hvor har du den onformasjonen fra?