mandag, januar 22, 2007

Gamle dager del V

Nå er det lenge siden jeg har blogget. Ikke bare er det over en måned siden forrige post, men det er faktisk over 3 måneder siden forrige "Gamle dager"-post. Det er for dårlig. Man må jo leve opp til navnet på bloggen. Men fantasien har vært dårlig i det siste. Sa jeg fantasien? Jeg mente forskningen. Ja nettopp, forskningen. Det ligger nemlig en hel del arbeid i å grave frem all den nyttige informasjonen jeg så villig deler med dere.

I dagens historiske post vil jeg fortelle litt om dødsstraff, i lys av den henrettelsen vi alle så på tv nylig. Dødsstraff har nemlig ikke alltid vært så enkelt som det er i dagens tekniske verden. Avskyelig som det er, så har ihvertfall verden kommet langt i å finne "humane" måter å ta livet av hverandre på.

Mye av dette kan skyldes at mennesket har blitt svakere. All hygiene som skal beskytte kroppen mot bakterier har gjorten kroppen svakere og mindre resistent. Dette var ikke tilfellet for, la oss si, 2000 år siden. Da var folk skitne. Og de trivdes med det. Men det var som sagt vanskeligere å miste livet. Derfor måtte myndighetene komme på utspekulerte måter å tappe folk for krefter og livslyst. En populær variant var å spikre folk opp på en konstruksjon som bestod av en vertikal og en horisontal trestamme. Formen var ikke ulik den vi kjenner som bokstaven T, idag. Dette tappet de uheldige sakte men sikkert for krefter og bakteriene fikk fri tilgang til blodomløpet.

En annen variant var såkalt "steining". Dette foregikk ved at noen ble dekket med steiner helt opp til halsen, slik at bare hodet syntes. Siden gikk det sport i å treffe hodet på den dømte, helt til han svimet av. Da dette var gjort ble hele konstruksjonen, med den dødsdømte, steiner og det hele, kastet i nærmeste dype vann. I moderne tid har mafien gjort en kortversjon av denne, ved å bare binde en tung sten til den "dødsdømtes" ben og kastet vedkommende i vannet. Dette blir imidlertid fordømt av Indre Sørum Lagmannsrett. Man kan jo spørre seg hvorfor.

Oppfinnelsen av metallet skapte stor oppfinnerkunst i henrettelsesmiljøene i Vest- og Sentral-Europa, samt Midt-Østen. Økser ble brukt til halshogging og kniver til å lage nåleputer av de dømte. Men oppturen kom i Frankrike, der vinkulturen hadde ført til at flere og flere bødler kom beruset på jobb og gjerne kappet av feil kroppsdel. En luring fant på et halshoggingsapparat som forbedret siktepunktet med hele 12%. Den ble kalt giljotin og var en stor hit. Så stor at selv kongen ville prøve. Det fikk naturlig nok fatale konsekvenser for kongen, men siden folkemengden var såpass beruset (på grunn av den nevnte vinkulturen) ble ikke sørgetiden lengre enn at dronningen også tok seg en tur.

Repet er nok et verktøy som ble hyppig brukt innenfor henrettelsesmiljøet. Den nevnte mafiaen trengte nødvendigvis rep for å binde folk fast til steiner. Men også i De Forente Stater var repet en hit. Først som et middel til å binde fast folk til togskinner. Men dette ble etterhvert en tidtrøyte da togtabellene på den tiden var, om mulig, mer upresise enn idag. Det førte til at man begynte å henge folk opp, etter nakken, i trær. Dette ble man kvalt av. Etterhvert gav man folk litt hjelp ved å "droppe" de slik at de knakk nakken. Det gikk visst fortere. Dette var på den tiden da folk begynte å få dårlig tid.

Oppfinnelsen av elektrisiteten lagde mye morro for sadistiske sjeler. Men det kan vanskelig beskrives hvordan det er å sitte i en elektrisk stol, da svært få har overlevd en slik prosedyre.

Som man kan se har mennesket nærmest ubegrenset med fantasi når det kommer til å finne forskjellige måter å ta livet av hverandre på. Eksemplene er også flere enn jeg hadde anledning, kapasitet eller lyst til å informere dere om. Dessverre er fantasien like god idag. Og kanskje er det litt usmakelig å gjøre humor ut av slike emner, men ikke mer usmakelig enn å støtte dødsstraff spør du meg.

3 kommentarer:

Kirsten N. Namskau sa...

Tenk om de hadde hatt like god fantasi når det gjaldt å skape fred på jord, hvordan gjøre ørkenen fruktbar, fordele jordens grøde likt mellom alle jordens nasjoner osv...

1234567 sa...

Du glømte innretningen hvor man ved hjelp av svart pulver sender et lite metallstykke i svært høy hastighet gjennom en sylinder av metall.

Forøvrig så kan du jo sjekke ut www.janeinarhals.blogspott.com

Jepp du hørt riktig. It's back.

The Muffin Man sa...

Bror(eller?) Du er en syk sjel! Du er nødt til å være adoptert. Slike syke sjeler som deg stammer ikke fra Aambø slekta...