mandag, oktober 30, 2006

Kjære jenter....

Jeg adresserer denne posten direkte til dere som tilhører det motsatte kjønn. "Det motsatte av hva?", spør kanskje du. "Av meg", svarer jeg. Grunnen til denne posten er å prøve å opplyse dere om noe som har ligget på hjertet mitt i lang, lang tid. Og før dere begynner å kritisere, generaliseringen i denne posten er gjort med fullt overlegg. Jeg begynner på nytt:

Kjære jenter

Dette er noe dere bare må forstå. Gutter liker fotball. Sånn er det bare. Kanskje ikke alle, men de er i så fall ikke gutter. Eller så er de det, hvem vet? Men uansett, gutter liker fotball.

Dette virker kanskje rart på dere. At godt voksne mannfolk skriker stemmen av seg for 22 beundringsverdige menn (det stemmer, IKKE kvinner) som kappspringer om en ball. Ikke bare kappspringer de, men de er villig til å sette helsa si på spill for at motstanderen ikke skal få tak i den runde lærkula. Ja, når jeg formulerer det slik virker det banalt selv på meg. Men tro meg, så banalt er det ikke. Til alle tider har menn konkurrert om hvem som er sterkest, raskest og mest utholdne. Så at selve konkurransen foregår bør i grunn ikke overraske noen.

Men hvorfor utsette dåp, bryllup og begravelser for å bevitne en slik konkurranse mellom mennesker man ikke engang kjenner, langt mindre er i slekt med? Ja jeg stiller jammen meg gode spørsmål.

Svaret er enkelt, men komplisert: Følelser. Man føler for et lag. Verre enn det er det altså ikke. Det var den enkle delen.

Verre er det å forklare hvorfor disse følelsene oppstår. Den letteste utveien her ville vært å forklare den store fellesskapsfølelsen som er i en supportergjeng. Men så enkelt er det heller ikke. Ofte kan man nemlig føle at man er den eneste som holder med et lag. Jeg var, til eksempel, den eneste jeg vet om på Kirkebygden Skole som holdt med I.K. Start. Ikke det at denne fellesskapsfølelsen heller skal ignoreres. For står man på tribunen med et utall andre som roper i kor for det samme laget, føler man utvilsomt at man er med på noe stort.

En annen utvei kan være å forklare det med helte-behovet vårt. Alle har behov for helter og forbilder. Og står man foran tv-skjermen som 6-åring og er vitne til verdensrekord i høyde, er det stor fare for at man blir interessert i høydehopp og får et forbilde der og. Selvfølgelig sett at man forstår hvor enestående prestasjonen er da. Akkurat nå er jeg ikke sikker på om jeg forstår hvor jeg går med denne bloggen heller, men det er en annen sak.

Nei, disse følelsene er såpass vanskelige å forklare at jeg kanskje ikke har noe fasitsvar. Men det er jo også vanskelig å forklare hvordan dere jenter klarer å sitte og heie på deltakerne i Ungkaren, Ungkarskvinnen, Millionæren og jeg vet ikke hva. Det er nok tonnevis av spørsmål vi gutter kunne stilt til dere om deres tv-serier og annet. Men vi lar dere holde på.

Jeg vet ikke om dere jenter ble noe klokere av dette egentlig. Det har alltid vært vanskelig å forklare fotball til dere. Men en ting står som en milepæl: Gutter liker fotball. Og det er fint lite dere får gjort med det.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jaja. Heldigvis liker jenter fotball de også!

Prinsesse Lea sa...

Skulle til å si det.

Ja? Og?, liksom.

Jeg har sittet med radio på øret på en bryllupsfest for å få med meg resultatene. Bestevennen min, derimot (mann), kunne ikke brydd seg mindre. Så dette har noe med kjønn å gjøre... hvordan?

(Du vil kanskje si at ja, ja, det er i alle fall fler menn enn kvinner som følger lidenskapelig med på fotball, men en del av supporterklubbene her til lands nærmer seg med stormskritt 50/50 kjønnsfordeling:) )

Prinsesse Lea sa...

Og jada, jeg skjønner det med at generaliseringen er gjort med fullt overlegg, det var bare ikke overdrevet nok til at det ble humoristisk, heller. Nok en gang:

Ja? Og?

Anonym sa...

Jeg hater fotball..

Men jeg trener sverdfekting (på den gammeldagse måten, synes moderne fekting er for pyser), knuser lecablokker med bare nevene hvis jeg er i det humøret...

Så bare ikke tørr å kall meg noe annet enn en mann!

hehe... ;O)

Men jeg elsker også å lese godnatthistorier for jenta mi på syv, har grått av enkelte filmer(!), og elsket å arbeide med barn (desverre ikke lenger)

Så håper jeg stadig oppfyller kravene til å være en mann...

Rolstad sa...

Men du Leiv Magnus, kan jenter som liker fotball kalles kvinner? Eller bør man i så fall få sjekket opp om man er tveskjønna? Og hva med jenter som ikke liker ungkaren og lignende tv-show. Hva kalls de?

totliii sa...

bra leiv magnus! nå fekk du mången kommentarar nå! kjekt for deg de kompis! Ü

men atte. eg lika ikkje fotball. men eg lika kje reality heller. så d e kje godt å sei. men eg lika greys anatomy å d ska eg jaffal sjå ikvell!

Leiv Magnus sa...

Hjorthen: Ja det er morro med de som gjør det.

"prinsesse" lea: Jeg aner at du føler deg en smule provosert....

helge: Ok. Jeg skal ikke kødde med deg. Jeg er omtrent like tøff som en leca-blokk.

LarsogJorann (det er vel kanskje mest Jorann, eller hva?): Jenter som ikke liker dårlig tv kalles gjerne rødstrømper og er ofte medlem av organisasjonen OTTAR. Flere av dem har bart. Jenter som faktisk liker fotball er kult.

Totlii: Selv om du ikke liker reality, så er det nok av dårlig film og tv for deg å like. Jeg synes å huske en samtale om A Walk to Remember for ikke så lenge siden.

Elisabeth sa...

Kjære Leiv Magnus! Først må jeg takke for æren av å få bli med på blog-lista di, det var riktig så hyggelig! Ellers må jeg få framheve at jeg godt kan like fotball, det kommer ganske enkelt an på hvor mye jeg gidder å engasjere meg for lagene som spiller. Landskamp er gøy (eller kan være, alt etter hvor viktig kampen er - sist VM så jeg omtrent alle kampene etter gruppespillet), og jeg så nylig Brann-Rosenborg (med et særdeles forsmedelig resultat). Tidligere i høst så jeg faktisk Løvham-AaFK-kamp på tv også. Hadde du trodd dette om meg? Begge nevnte kamper så jeg sammen med venninner - forskjellige venninner for hver anledning. Så da var det stadfestet. Good night, and good luck!

Thomas sa...

Prinsesse lea fra dagbladet i dag??

The Muffin Man sa...

Godt du setter pekefingeren på at det er mannfolk som løper etter ballen, og ikke kvinner.

Kvinnefotball er drittkjedelig!
Sitat Ivar Hoff:
"Det finnes ikke et mål som blir scoret i kvinnefotball som ikke ser ut som en keepertabbe."

Tenk over det neste gang du ser kvinnefotball på TV, og du vil fort merke at det ligger no sant i det sitatet.

Bjørnar sa...

Ej føye mej t i rekka me Ivar Hoff-sitat om jentefotball:
"Ikke er det kvinner, og ikke er det fotball."

Leiv Magnus sa...

Jentefotball = kjedelig.

Jenter som liker guttefotball = tøft.

Anonym sa...

Visst Arild har lastet ned alle sesongene av Gilmore Girls, er han da kvinne? ;-)

The Muffin Man sa...

Ikke langt unna hvertfall....

The Muffin Man sa...

Gratulerer forresten til Røa som vant cupfinalen som ingen brydde seg om...

Moahaha