onsdag, september 13, 2006

Gamle dager del III

I del III av denne opplysnings-serien skal vi ganske langt tilbake. I forrige del siterte jeg litt fra de hellige skriftene til kristne, også kalt Bibelen (på spansk: El Bibel, som ikke må forveksles med El-Bibelen, som kan fås på de fleste kristne elektroforretninger, eller den mer vanlige El-Bilen). Nå tenkte jeg å ta det litt lengre og forklare litt om andre helligdommer. Helligdommer som fantes før Gud sendte sin sønn og fjernet all tvil om at Han var den eneste Gud.

Alle har sikkert hørt om de hellige kuene i India, og kattene i oldtidens Hellas. Men det er få som vet om at i det gamle Assyria valfartet folk land og strand for å tilbe den hellige røyskatten. At røyskatten var drept, flådd og hengt opp utenfor en jegerhytte så ikke ut til å affisere noen. Folk var rett og slett overbevist om at denne måtte være en gud. Kanskje var det fordi den hadde beveget på seg etter sin brutale død. Senere forskning viser at det kan ha vært vinden som forårsaket denne bevegelsen, men på den tiden hadde de ikke funnet opp noe ord for vind enda, så det må jo ha virket litt rart.

Men om du synes det virket rart å tilbe en død røyskatt, så er det bare småtteri i forhold til hva som foregikk i Argentina f.kr. På den tiden het det selvfølgelig ikke Argentina, men for enkelthetens skyld bruker vi dagens navn. Uansett, der hadde de en så rar helligdom som et gresstrå. Ikke bare var det et gresstrå, men det var grønt året rundt. Lite er kjent om dette fenomenet. Noen forskere hevder at det er bare myter, mens andre mener at det kan være sannheter i det. De mest pålitelige kildene vi har spekulerer i om det kan ha vært pøbelungdommen som hadde farget gresstrået grønt med spraybokser, og at det sådan også holdt seg grønt selv om vinteren. Lite er visst om motivet, men motiv eller ei, dette er mest sannsynlig pionerer innenfor det som blir kalt tagging idag.

Det har selvfølgelig vært masse andre rare helligdommer som jeg dessverre ikke har tid til å legge ut om, men her er en liste, så kan du lese selv:
- Nederlands hellige tresko
- Texanernes hellige klapperslange
- Tyrkernes hellige fez
- Eskimoenes hellige hvalross
- Levis hellige bukseknapp
- Kurts hellige truck
- Indianernes hellige hellighet

3 kommentarer:

Anonym sa...

still got it=) I digg you.

Fartein sa...

hehe:D d e så dg!!

Knut Albert sa...

Finnes det virkelig kristne elektroforretninger? Er de delt inn i katoslke og protestantiske også, eller har de et økumenisk preg?